Parkinson Hastalığı Nedir?
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin isimli maddenin eksikliğine yol açan, nöron kaybı ile meydana gelen nörolojik bir rahatsızlıktır. Hastalığın başlangıç yaşı genelde 60 yaş üzeridir.
Yaygın olarak görülen semptomlar; El, kol, bacak ve çenenin titremesi, gövde ve uzuvlarda meydana gelen katılık ve hareketlerde yavaşlamadır. Hastalığı meydana geliş nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; erkek cinsiyet, kırsal bölgede yaşamak ve ailede Parkinson Hastalığı öyküsü olması hastalığın görülme sıklığını arttıran faktörlerdir. Hastalığın radikal bir tedavisi henüz mevcut değil, tüm tedavi yöntemleri semptomların tedavisi için kullanılmaktadır.
Koşu, yürüyüş gibi egzersizler kas sağlığına, denge ve koordinasyonda dayanıklılık kazanmaya katkı sağlar. Sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku ise mental sağlığa ve hafızaya katkıda bulunur. En etkin tedavi için mutlaka hekiminizin oluşturacağı tedavi protokolüne uyunuz.
*Kaynak: 1. Poewe, W., Seppi, K., Tanner, C. M., Halliday, G. M., Brundin, P., Volkmann, J., … & Lang, A. E. (2017). Parkinson disease. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-21.
2. https://www.niehs.nih.gov/research/supported/health/neurodegenerative/parkinsons/index.cfm
3. Balestrino, R., & Schapira, A. H. V. (2020). Parkinson disease. European journal of neurology, 27(1), 27-42.